CZAJ - INDYJSKA HERBATA

Czaj to indyjska herbata zmieszana z dużą ilością dodatków. Kiedy ją zamawiamy, najbardziej ekscytujące jest to, że nigdy nie wiadomo, jaki napar otrzymamy. Podstawą czaju są bowiem przyprawy nadające naparowi orientalny charakter. Parzy się ją zawsze pod przykryciem, a pije na gorąco. Zanim wychylimy czarkę do dna, koniecznie "wwąchajmy się" we wszystkie aromaty. A kiedy już ją opróżnimy pozwólmy sobie na odrobinę ułańskiej fantazji - huknijmy czarką o podłogę, jak to się robi na indyjskich dworcach kolejowych...
Spróbujmy sami przyrządzić indyjski czaj:
  • herbata waniliowa
  • herbata cynamonowa
  • imbir
  • kardamon
  • goździki
  • świeża mięta
  • mleko i cukier
Parzymy pod przykryciem.

David Stenenson. Czajnik z herbatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz