CIASTO Z JABŁKAMI

ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • torebka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 375 ml soku z jabłek
  • 375 ml białego wina
  • 10 dag cukry
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sok i wino połączyć, odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem. Budynie rozprowadzić zimnym sokiem, wlać do wrzącego płynu i mieszając zagotować. Jabłka wyłożyć na ciasto, zalać gorącym budyniem, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w temperaturze 200 st.C. Po wyjęciu z pieca ciasto ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki.

Vincent van Gogh. Jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz