CIASTO Z JABŁKAMI
ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- 15 dag masła lub margaryny
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- torebka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 375 ml soku z jabłek
- 375 ml białego wina
- 10 dag cukry
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sok i wino połączyć, odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem. Budynie rozprowadzić zimnym sokiem, wlać do wrzącego płynu i mieszając zagotować. Jabłka wyłożyć na ciasto, zalać gorącym budyniem, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w temperaturze 200 st.C. Po wyjęciu z pieca ciasto ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki.
Vincent van Gogh. Jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz