BABKA Z ADWOKATEM

  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 15 łyżek oleju
  • 10 łyżek adwokata
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
Margarynę, olej, alkohol, cukier waniliowy oraz dwie łyżki wody gotować 10 minut na wolnym ogniu. Przestudzoną masę wymieszać z żółtkami, pół szklanki odlać, a resztę starannie połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianą z białek. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz