NORWESKIE ŚLEDZIKI ZATOPIONE W POMIDOROWEJ OLIWIE


  • 250 filetów śledziowych typu matjas
  • 2 cebule (średnie)
  • 3 liście laurowe
  • 4 łyżki wody
  • 200 ml oliwy z oliwek (może być trochę mniej) 
  • 70 ml octu winnego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, najlepiej świeżo mielonego 
  • 1-2 łyżki soli
Wlej do garnka wodę, cukier, ocet winny, przecier pomidorowy, pieprz i sól. Podgrzej nie doprowadzając do wrzątku. Pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój śledzie w cząstki. Pokrój też cebulę w kostkę. Weź duży słój, wkładaj warstwami cebulę, liść laurowy, śledzie. Następnie zalej to wszystko przygotowanym sosem oliwno-pomidorowo-octowym. Pozostaw w lodówce na 48 godzin.

Vincent van Gogh. Wędzone śledzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz