- 250 filetów śledziowych typu matjas
- 2 cebule (średnie)
- 3 liście laurowe
- 4 łyżki wody
- 200 ml oliwy z oliwek (może być trochę mniej)
- 70 ml octu winnego
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, najlepiej świeżo mielonego
- 1-2 łyżki soli
Wlej do garnka wodę, cukier, ocet winny, przecier pomidorowy, pieprz i sól. Podgrzej nie doprowadzając do wrzątku. Pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój śledzie w cząstki. Pokrój też cebulę w kostkę. Weź duży słój, wkładaj warstwami cebulę, liść laurowy, śledzie. Następnie zalej to wszystko przygotowanym sosem oliwno-pomidorowo-octowym. Pozostaw w lodówce na 48 godzin.
Vincent van Gogh. Wędzone śledzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz