MINI MOZZARELKI MARYNOWANE W OLIWIE


  • 275 g mozzarelli w formie mini kulek (waga już bez zalewy)
  • 3 małe cebulki czerwone lub szalotki
  • 1,5 świeżej ostrej czerwonej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego (lub gałązka świeżego) i oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin
Mozzarelki osączyć z zalewy, nie będzie potrzebna. Cebulki pokroić na ćwiartki, część w piórka. Ząbek czosnku drobno posiekać, drugi zostawić w całości. Jedną papryczkę zostawić w całości, połówkę pokroić w plasterki. Przygotować czysty, wyparzony, ładny słoik, mniejszy niż na pół litra. Zioła wymieszać razem. Na dno słoika ułożyć cebulki, całą papryczkę (przy ściance), trochę czosnku, ziół, na to połowę mozzarelek, znów czosnek, zioła, potem resztę mozzarelek, dosypać resztę ziół, plasterki chili (bez pestek). Dodać dosłownie szczyptę soli i ziarenka pieprzu. Zalać oliwą z oliwek, tak by całkowicie przykryć kulki. Wymieszać potrząsając zamknięty szczelnie słoik. Odstawić do lodówki. Można spożywać już następnego dnia, ale mozzarella i oliwa będą bardziej aromatyczne po 2-3 dniach. Tak przygotowana mozzarella jest świetnym dodatkiem do sałatek, aromatyczna oliwa, wspaniale zastąpi dressing.

Joni Di Pirro. Butelka z oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz