RYBA PO SZWEDZKU


  • 1/2 kg filetów z morskiej ryby
  • 3 cebule
  • 3 pomidory
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki posiekanego koperku
Pokrojoną w średnią kostkę cebulę zeszklij na maśle (ma przykrywać całe dno patelni), na cebulę połóż filety z ryby, skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem, wiórkami masła oraz dwoma łyżkami posiekanego koperku, przykryj patelnię i duś, na małym ogniu 8-10 minut. Na rybę połóż talarki pomidorów obranych ze skórki i posyp pozostałym koperkiem.
Przykryj i duś 5 minut. Podawaj z sypkim ryżem.
Uwaga: ryba ma być świeża lub rozmrożona, bo i tak wytworzy dużo sosu. Pomidory solimy na talerzu.

Wallerant Villant. Ryby i kot.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz