- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 5 łyżek brązowego cukru (plus łyżeczka cukru na każde naczynko)
Śmietanę, mleko i przeciętą wzdłuż na pół wanilię zagotowujemy. Żółtka i cukier ucieramy na pulchną i bladą masę. Następnie dodajemy je stopniowo do zagotowanego płynu i delikatnie, krótko podgrzewamy, mieszając. Masę przecedzamy przez drobne sitko, wlewamy do ceramicznych naczynek. Pieczemy crème
brûlée w temperaturze 110 st. C przez około 40 minut. Schładzamy, posypujemy wierzch brązowym cukrem i ewentualnie karmelizujemy go palnikiem.
Hall Groat. Czekoladowy deser z waniliowym kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz