KREM Z BIAŁEGO WINA


  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 13 dag płynnego miodu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
Wino przelewamy do rondelka, dodajemy miód, cukier waniliowy oraz skórkę otartą z umytej i sparzonej cytryny. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 5 minut. Zdejmij z ognia, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 5 minut. W miseczce ubijamy jajka. Stopniowo dolewamy do nich gorące wino z miodem, nie przerywając przy tym ubijania. Gotową masę rozlewamy do czterech żaroodpornych miseczek i ustawiamy w naczyniu do gotowania na parze. Przykrywamy i gotujemy około 15 minut, aż powierzchnia kremu się zetnie. Posypujemy skórkę cytrynową. Przykrywamy (deser łatwo chłonie obce zapachy) i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Martwa natura z winem i chlebem. Autor nieznany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz