biszkopt:
- 10 jajek
- 25 dag cukru
- 6 dag mąki pszennej
- 6 dag mąki ziemniaczanej
miodowy ganache:
- 10 dag miodu
- 30 ml wody
- 200 ml śmietanki 36%
- 60 dag mlecznej czekolady
- 10 dag masła
Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Przesiewamy obie mąki. Kogel-mogel mieszamy z mąką, dzielimy na 3 porcje. Szeroką i niską blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na papier, na grubość około 1,5 cm. Pieczemy każdy placek osobno przez 8 minut w 230 st.C. Studzimy. Robimy ganache. Miód zagotowujemy z wodą, śmietankę podgrzewamy, dodajemy miód i drobno pokrojoną czekoladę, mieszając, aż składniki się połączą. Studzimy, kiedy płyn będzie lekko ciepły - dodajemy miękkie masło. Znów mieszamy. Biszkopty przekrawamy w poprzek na pół, aby stworzyć 6 różnych warstw. Przekładamy je miodowym ganache, smarujemy wierzch ciasta.
Paul Cezane. Ciasto z czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz