CIASTO OPERA

biszkopt:

  • 10 jajek
  • 25 dag cukru
  • 6 dag mąki pszennej
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
miodowy ganache:

  • 10 dag miodu
  • 30 ml wody
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 60 dag mlecznej czekolady
  • 10 dag masła
Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Przesiewamy obie mąki. Kogel-mogel mieszamy z mąką, dzielimy na 3 porcje. Szeroką i niską blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na papier, na grubość około 1,5 cm. Pieczemy każdy placek osobno przez 8 minut w 230 st.C. Studzimy. Robimy ganache. Miód zagotowujemy z wodą, śmietankę podgrzewamy, dodajemy miód i drobno pokrojoną czekoladę, mieszając, aż składniki się połączą. Studzimy, kiedy płyn będzie lekko ciepły - dodajemy miękkie masło. Znów mieszamy. Biszkopty przekrawamy w poprzek na pół, aby stworzyć 6 różnych warstw. Przekładamy je miodowym ganache, smarujemy wierzch ciasta.

Paul Cezane. Ciasto z czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz