PLACKI Z KALAFIORA


  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 ser mozzarella
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • gałka muszkatołowa
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po wyjęciu możemy go jeszcze bardziej rozdrobnić. Na patelni rumienimy posiekaną cebulkę. Dodajemy ją do kalafiora razem z pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekaną natką pietruszki, jajkami i mąką. Dosypujemy parmezan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano, nakładając łyżkami ciasto z kalafiorem. Podajemy solo lub z różnymi dipami.

Luis Meléndez. Martwa natura z kalafiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz