- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1 ser mozzarella
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- gałka muszkatołowa
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po wyjęciu możemy go jeszcze bardziej rozdrobnić. Na patelni rumienimy posiekaną cebulkę. Dodajemy ją do kalafiora razem z pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekaną natką pietruszki, jajkami i mąką. Dosypujemy parmezan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano, nakładając łyżkami ciasto z kalafiorem. Podajemy solo lub z różnymi dipami.
Luis
Meléndez. Martwa natura z kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz