GRUSZKOWA TARTA


  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 750 g dojrzałych gruszek
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 20 ml białego rumu
  • mąka do posypywania i cukier puder
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st.C. Ciasto francuskie rozmrozić. Gruszki umyć, obrać, podzielić na połówki, pokroić na niewielkie, podłużne cząstki. Roztopić masło, dodając stopniowo 30 g cukru. Podgrzać na blaszcze, a gdy cukier skarmelizuje się, wsypać platki migdałowe mieszając łyżką. Gruszki wyłożyć na patelnię i poddusić w rumie. Blaszkę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem, wyłożyć na ciasto masę migdałową, następnie cząstki gruszek. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Piec na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Barbara Fox. Gruszki latem.

Tarta (fr. tarte) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.
Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty:
równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.

Odmianą tarty jest quiche, który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin, Bourdaloue, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz