- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 750 g dojrzałych gruszek
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 20 ml białego rumu
- mąka do posypywania i cukier puder
Barbara Fox. Gruszki latem.
Tarta (fr. tarte)
– rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego
ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami),
jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z
najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.
Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do
pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy
metody pieczenia tarty:
równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego
nadzieniem,
najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się
nadzieniem,
najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą,
która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się
nadzienie.
Odmianą tarty jest quiche,
który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym
masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin, Bourdaloue,
tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz