PASZTET JAJECZNO-PIECZARKOWY


  • 10 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • masło lub olej
  • 1 spory pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Ugotowane jajka drobno kroimy. Surowe pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy i razem z pieczarkami smażymy na maśle lub oleju dopóki woda całkowicie nie odparuje. Pieczarki mieszamy z jajkami ugotowanymi na twardo, dodajemy posiekaną zieleninę, surowe jajka, majonez, śmietanę, bułkę tartą - bardzo dobrze przyprawiamy. Powstałą masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, około 1 godziny.

Pat Hardy. Jajka na talerzu i w misce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz