ZIELONY GROSZEK Z RYŻEM
- 100 g ryżu
- 3 łyżki masła
- 1/4 cebuli pokrojonej w kosteczkę
- 400 ml wrzącego bulionu warzywnego
- 1/2 filiżanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 3 łyżki tartego parmezanu
Na patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę i dodajemy ryż. Delikatnie solimy i mieszamy. Stopniowo dodajemy bulion, mieszając pomiędzy kolejnymi porcjami. Dolewamy kolejną porcję bulionu, jak tylko ryż zaabsorbuje poprzednią. Kontynuujemy do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie al dente. Dodajemy groszek, mieszamy. Podajemy na ciepło, posypane parmezanem.
William Nicholson. Martwa natura z metalową misą i zielonym groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz