ZIELONY GROSZEK Z RYŻEM


  • 100 g ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 400 ml wrzącego bulionu warzywnego
  • 1/2 filiżanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 3 łyżki tartego parmezanu
Na patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę i dodajemy ryż. Delikatnie solimy i mieszamy. Stopniowo dodajemy bulion, mieszając pomiędzy kolejnymi porcjami. Dolewamy kolejną porcję bulionu, jak tylko ryż zaabsorbuje poprzednią. Kontynuujemy do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie al dente. Dodajemy groszek, mieszamy. Podajemy na ciepło, posypane parmezanem.

William Nicholson. Martwa natura z metalową misą i zielonym groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz