ZUPA KREM Z PIETRUSZKI


  • 30 dag pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka masła
  • sól czosnkowa
  • pieprz
do podania:

  • grzanki
  • natka pietruszki
  • ew. kilka płatków wędzonego łososia
Korzeń pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie prażymy na maśle. Pietruszkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na krem i zaprawiamy śmietaną, wymieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą czosnkową i pieprzem. Podajemy z grzankami i natką pietruszki. Można podać z płatkiem wędzonego łososia.

Yvonne Joyner. Martwa natura z natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz