TRUSKAWKI

Truskawki to bogactwo witamin: C, z grupy B, w tym B1, B2 oraz witaminy PP. Truskawki są zasobne w mikro- i makroelementy: żelazo, wapń, fosfor, potas i mangan.
Truskawki charakteryzują się jedną z najwyższych aktywności antyoksydacyjnych wśród wszystkich owoców.
Polecane są przy przeziębieniach, nawracających infekcjach ukladu oddechowego, niedokrwistości, a także pomocniczo w leczeniu kamicy moczowej, kamicy żółciowej oraz nadciśnienia tętniczego. Wskazane są dla osób mających kłopoty z trawieniem białek, gdyż są bogate w enzym - bromelinę. Zawarte w nich żelazo ochroni nas przed anemią i wzmocni organizm, a fitocydy - związki o właściwościach bakteriobójczych pomogą przy infekcjach.

Auguste Renoir. Truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz