TRUSKAWKOWY DESER


  • 1/2 kg truskawek
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
  • cukier (ilość od zależności od słodyczy truskawek)
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i kiksujemy z mlekiem i niewielką ilością cukru. Sprawdzamy smak i jeśli są kwaśne dodajemy jeszcze cukru. Do napęczniałej i przestudzonej żelatyny dodajemy trochę zmiksowanych truskawek i mieszamy. tak zahartowaną żelatynę wlewamy do zmiksowanych truskawek. Ubijamy mikserem. Kiedy powstanie ładna piana przelewamy do pucharków lub miseczek i odstawiamy do lodówki, aby deser stężał.

Bogdana Gołojuch. Truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz