NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI

  • 500 g truskawek
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek oleju
  • sól


Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę. Żółtka połącz z mlekiem, łyżką oleju, mąką i cukrem waniliowym. Posól, zmiksuj i wymieszaj z pianą z białek. Z powstałej masy formuj na patelni okrągłe placki. Smaż naleśniki na każdej ze stron do momentu, kiedy się zrumienią.
Truskawki zmiksuj z cukrem. Posmaruj placki masą truskawkową i zawiń w rulon lub zrób trójkąt. Lekko podsmaż. Polej kwaśną śmietaną i obsyp cukrem. Przed podaniem udekoruj miętą i świeżymi truskawkami. Naleśniki można też posypać brązowym cukrem i cynamonem.

Ladislaus Rath Berger. Truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz