- 500 g truskawek
- 3 jajka
- 500 ml mleka
- 2 i ½ szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 5 łyżek oleju
- sól
Rozbij
jajka, oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę. Żółtka połącz z mlekiem,
łyżką oleju, mąką i cukrem waniliowym. Posól, zmiksuj i wymieszaj z pianą z
białek. Z powstałej masy formuj na patelni okrągłe placki. Smaż naleśniki na
każdej ze stron do momentu, kiedy się zrumienią.
Truskawki zmiksuj z cukrem. Posmaruj placki masą truskawkową i zawiń w rulon lub zrób trójkąt. Lekko podsmaż. Polej kwaśną śmietaną i obsyp cukrem. Przed podaniem udekoruj miętą i świeżymi truskawkami. Naleśniki można też posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Truskawki zmiksuj z cukrem. Posmaruj placki masą truskawkową i zawiń w rulon lub zrób trójkąt. Lekko podsmaż. Polej kwaśną śmietaną i obsyp cukrem. Przed podaniem udekoruj miętą i świeżymi truskawkami. Naleśniki można też posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Ladislaus
Rath Berger. Truskawki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz