biszkopt:
5 jaj
200 g cukru pudru
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
masa
jogurtowa:
1 kg truskawek
sok z 1 cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 szklanki śmietany 30%
100 g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Zrób
biszkopt: jaja utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i
cukier waniliowy. Wszystko delikatnie wymieszaj. Wlej do formy i piecz przez 40
min. Po ostudzeniu przekrój biszkopt wzdłuż na pół tak, aby powstały dwa placki.
Zrób masę jogurtową: śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuść w garnku z gorącą wodą nie dopuszczając do wrzenia. Poczekaj, aż żelatyna wystygnie. Połącz żelatynę z ubitą śmietaną, jogurtem i sokiem cytryny, wymieszaj.
Przełóż masą jogurtową biszkopty. W środek włóż truskawki. Ostrożnie wybierz krem z boków ciasta za pomocą noża. Na wierzchu ciasta poukładaj pokrojone truskawki i wstaw na 1 godz. do lodówki.
Do dekoracji boków ciasta użyj wiórków kokosowych.
Zrób masę jogurtową: śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuść w garnku z gorącą wodą nie dopuszczając do wrzenia. Poczekaj, aż żelatyna wystygnie. Połącz żelatynę z ubitą śmietaną, jogurtem i sokiem cytryny, wymieszaj.
Przełóż masą jogurtową biszkopty. W środek włóż truskawki. Ostrożnie wybierz krem z boków ciasta za pomocą noża. Na wierzchu ciasta poukładaj pokrojone truskawki i wstaw na 1 godz. do lodówki.
Do dekoracji boków ciasta użyj wiórków kokosowych.
Joseph Decker. Truskawki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz