CHŁODNIK Z BOTWINKI


  • 2 pęczki botwinki
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • szczypiorek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 litr maślanki naturalnej lub kefiru
  • duży kubek śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • bulion (może być z kostki, warzywny)
  • jajka
Botwinkę umyć. Buraki pokroić w kostkę, botwinkę również. Roztopić masło klarowane, dodać pokrojoną botwinę i chwilę przesmażyć. Zalać bulionem, tyle by je przykryło, ugotować do miękkości, dodać sok z cytryny, wystudzić. Jednego ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugiego pokroić w plasterki. Połowę rzodkiewek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą połowę pokroić w półplasterki. Do garnka wlać maślankę i śmietanę, wymieszać. Dodać wystudzoną botwinkę razem z wywarem, ogórki i rzodkiewki. Dodać zmiażdżony czosnek, koperek i szczypiorek. Podawać schłodzone z jakiem na twardo.

Leon Wyczółkowski. Kopanie buraków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz