- 2 pęczki botwinki
- 2 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- szczypiorek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 litr maślanki naturalnej lub kefiru
- duży kubek śmietany 18%
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- bulion (może być z kostki, warzywny)
- jajka
Botwinkę umyć. Buraki pokroić w kostkę, botwinkę również. Roztopić masło klarowane, dodać pokrojoną botwinę i chwilę przesmażyć. Zalać bulionem, tyle by je przykryło, ugotować do miękkości, dodać sok z cytryny, wystudzić. Jednego ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugiego pokroić w plasterki. Połowę rzodkiewek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą połowę pokroić w półplasterki. Do garnka wlać maślankę i śmietanę, wymieszać. Dodać wystudzoną botwinkę razem z wywarem, ogórki i rzodkiewki. Dodać zmiażdżony czosnek, koperek i szczypiorek. Podawać schłodzone z jakiem na twardo.
Leon Wyczółkowski. Kopanie buraków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz