PLACUSZKI OWSIANE


  • 125 g płatków owsianych
  • 120 ml mleka
  • 2-3 jajka
  • 60 g naturalnego jogurtu
  • 10 ml oliwy
  • kilka kropli stewii
Płatki owsiane podzielić na połowę. Jedną część zmielić w blenderze. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Formować paluszki, piec na rumiano.

STEWIA, skupnia (Stevia) – 
rodzaj rośliny z rodziny astrowatych obejmujący około 240 gatunków. Rośliny te występują w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej sięgając na północy po Meksyk i Stany Zjednoczone. Naukowa nazwa rodzaju upamiętnia Pedro Jaime Esteve (zwanego Steviusem) – botanika i medyka z Walencji, zmarłego w1556 roku.
Rodzaj należy do plemienia Eupatorieae Cass., nadplemienia Helianthodae i podrodziny Asteroideae w obrębie rodziny astrowatych (Asteraceae).
Do rodzaju należą rośliny jednoroczne, byliny, półkrzewy i krzewy osiągające zwykle ok. 50–120 cm wysokości.

Stevia rebaudiana jest rozpowszechniona w uprawie i wykorzystywana jako źródło stewiozydów i do słodzenia potraw i napojów.

Maria Roszkowska. Owies.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz