- 125 g płatków owsianych
- 120 ml mleka
- 2-3 jajka
- 60 g naturalnego jogurtu
- 10 ml oliwy
- kilka kropli stewii
STEWIA, skupnia (Stevia) –
rodzaj
rośliny z rodziny astrowatych obejmujący około 240
gatunków. Rośliny te występują w Ameryce Południowej i Ameryce
Środkowej sięgając na północy po Meksyk i Stany Zjednoczone.
Naukowa nazwa rodzaju upamiętnia Pedro Jaime Esteve (zwanego Steviusem) –
botanika i medyka z Walencji, zmarłego w1556 roku.
Rodzaj
należy do plemienia Eupatorieae Cass., nadplemienia Helianthodae i
podrodziny Asteroideae w obrębie rodziny astrowatych (Asteraceae).
Do
rodzaju należą rośliny jednoroczne, byliny, półkrzewy i krzewy osiągające
zwykle ok. 50–120 cm wysokości.
Stevia
rebaudiana jest rozpowszechniona w uprawie i wykorzystywana jako źródło stewiozydów i
do słodzenia potraw i napojów.
Maria Roszkowska. Owies.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz