BABKA WIELKANOCNA Z MIGDAŁAMI
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag margaryny do pieczenia
- 6 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 15 dag rodzynków
- 10 dag migdałów
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- wanilia lub cukier waniliowy
Połowę przesianej mąki wsypać do miski. Mleko natychmiast po zagotowaniu wlać do maki cienkim strumieniem, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i kilkoma łyżkami zimnego mleka, dodać do wystudzonej masy, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i lekko przestudzić, żółtka ucierać z cukrem aż zbieleją. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą mąki, dodać utartych żółtek, tłuczonej wanilii, soli oraz mielonych migdałów. Wlewać po trochu rozpuszczoną margarynę, wyrabiając ciasto drewnianą łyżką tak długo, aż zacznie odstawać od łyżki i ścianek naczynia. Do wyrobionego ciasta dodać oprószoną mąką rodzynek i drobno posiekanej skórki pomarańczowej. Wymieszać, przełożyć do posmarowanej margaryną formy, wypełniając ją do połowy wysokości. Nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 170-190 st.C.
Raphaelle Peale. Wielkanocne ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz