BABKA WIELKANOCNA Z MIGDAŁAMI


  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny do pieczenia
  • 6 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dag rodzynków
  • 10 dag migdałów
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • wanilia lub cukier waniliowy
Połowę przesianej mąki wsypać do miski. Mleko natychmiast po zagotowaniu wlać do maki cienkim strumieniem, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i kilkoma łyżkami zimnego mleka, dodać do wystudzonej masy, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i lekko przestudzić, żółtka ucierać z cukrem aż zbieleją. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą mąki, dodać utartych żółtek, tłuczonej wanilii, soli oraz mielonych migdałów. Wlewać po trochu rozpuszczoną margarynę, wyrabiając ciasto drewnianą łyżką tak długo, aż zacznie odstawać od łyżki i ścianek naczynia. Do wyrobionego ciasta dodać oprószoną mąką rodzynek i drobno posiekanej skórki pomarańczowej. Wymieszać, przełożyć do posmarowanej margaryną formy, wypełniając ją do połowy wysokości. Nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 170-190 st.C.

Raphaelle Peale. Wielkanocne ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz