BÓB Z GRZYBAMI
- 50 dag bobu
- 50 dag świeżych grzybów (pieczarki, kurki, podgrzybki)
- szklanka bulionu
- pół szklanki śmietany
- 2 cebule
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżka mąki
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
Bób ugotować, obrać ze skórki. Umyte i osuszone większe grzyby pokroić w paseczki, mniejsze pozostawić w całości. W rondlu stopić margarynę, zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby i chwilę smażyć, mieszając. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie. Następnie dodać bób, wymieszać i chwilę dusić razem. Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do potrawy, zagotować, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
Fritz Jakobsson. Kurki i wiklinowy koszyk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz