BÓB Z GRZYBAMI


  • 50 dag bobu
  • 50 dag świeżych grzybów (pieczarki, kurki, podgrzybki)
  • szklanka bulionu
  • pół szklanki śmietany
  • 2 cebule
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól
Bób ugotować, obrać ze skórki. Umyte i osuszone większe grzyby pokroić w paseczki, mniejsze pozostawić w całości. W rondlu stopić margarynę, zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby i chwilę smażyć, mieszając. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie. Następnie dodać bób, wymieszać i chwilę dusić razem. Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do potrawy, zagotować, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

Fritz Jakobsson. Kurki i wiklinowy koszyk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz