ZUPA Z BOBU


  • 50 dag bobu
  • 5 szklanek bulionu
  • 25 dag ziemniaków
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 szklanka jogurtu
  • 3-4 gałązki świeżego cząbru
  • szczypta pieprzu, sól
  • drobne grzanki
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler oraz opłukany młody bób włożyć do rondla, zalać gorącym bulionem, dodać cząber, łyżkę masła i ugotować na niewielkim ogniu. Miękkie warzywa zmiksować ( w tym wypadku bobu nie trzeba obierać) lub przetrzeć przez sito, dodać sól, pieprz, zagotować. Na talerzach wymieszać z jogurtem. Podawać z kruchymi paluszkami lub grzankami z bułki.

Chłopka gotująca na kominku. Vincent van Gogh.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz