ZUPA Z BOBU
- 50 dag bobu
- 5 szklanek bulionu
- 25 dag ziemniaków
- 1 mała pietruszka
- 1/4 selera
- 1 szklanka jogurtu
- 3-4 gałązki świeżego cząbru
- szczypta pieprzu, sól
- drobne grzanki
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler oraz opłukany młody bób włożyć do rondla, zalać gorącym bulionem, dodać cząber, łyżkę masła i ugotować na niewielkim ogniu. Miękkie warzywa zmiksować ( w tym wypadku bobu nie trzeba obierać) lub przetrzeć przez sito, dodać sól, pieprz, zagotować. Na talerzach wymieszać z jogurtem. Podawać z kruchymi paluszkami lub grzankami z bułki.
Chłopka gotująca na kominku. Vincent van Gogh.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz