SAŁATKA Z BURAKÓW


  • 50 dag buraków
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ćwierć łyżeczki mielonych ziarenek kolendry
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Wyszorowane buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z orzechami i czosnkiem roztartym z solą, posypać kolendrą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny lub octem winnym i oliwą. Wymieszać, schłodzić. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. 

George Clausen. Kopanie buraków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz