KAPUSTA ZE ŚLIWKAMI


  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 pokrojone w talarki cebule
  • 2 liście laurowe
  • 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • cukier i sól
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją na sitku i osącz. Żeby złagodzić smak potrawy, możesz również użyć kapusty słodkiej i kwaszonej (na przykład w proporcji 1/3 do 2/3 albo nawet pół na pół). Świeżą kapustę poszatkuj przed gotowaniem. Wszystkie składniki wrzuć do dużego rondla, dolej szklankę wody i duś pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu ją mieszaj, w razie potrzeby dolej wody. Dopraw solą i cukrem.

Vincent van Gogh. Martwa natura z kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz