PROWANSALSKA ZUPA CZOSNKOWA


  • 4 łyżki startego sera (gruyere parmezan)
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • kilka listków szałwii lub łyżeczka suszonej
  • 2 goździki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 bagietka
Czosnek posiekać, zalać litrem wody, posolić, podgotować. Dodać goździki i zioła, gotować 30 minut, odcedzić. Jeśli ktoś lubi zupę bardziej esencjonalną, zamiast solić, może dodać kostkę rosołową. Bagietkę pokroić w kromeczki, na talerzach umieścić ich tyle, ile tylko się da (w jednej warstwie), polać kromki oliwą, całość posypać serem, zalać wywarem, odczekać chwilę, aż bagietka nasiąknie płynem.

Monika Żeromska. Martwa natura z czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz