GULASZ ZIEMNIACZANY
- ziemniaki
- jarzyny wg smaku (marchew, pietruszka, seler, papryka)
- olej lub inny tłuszcz
- przyprawy (sól, pieprz, zioła, papryka mielona)
- 2 cebule
- 2 łyżki śmietany
- natka pietruszki
Cebulę zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę poddusić. Dodać pokrojone warzywa i przyprawy, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać paprykę mieloną, śmietanę i doprowadzić do zagotowania. Podawać z pieczywem i posypać natką pietruszki. Można zrobić lekką zasmażkę lub też roztrzepać 2 łyżeczki mąki w niewielkiej ilości wody i całość zagotować.
Vincent van Gogh. Martwa natura z glinianą miską i ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz