GULASZ ZIEMNIACZANY


  • ziemniaki
  • jarzyny wg smaku (marchew, pietruszka, seler, papryka)
  • olej lub inny tłuszcz
  • przyprawy (sól, pieprz, zioła, papryka mielona)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany
  • natka pietruszki
Cebulę zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę poddusić. Dodać pokrojone warzywa i przyprawy, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać paprykę mieloną, śmietanę i doprowadzić do zagotowania. Podawać z pieczywem i posypać natką pietruszki. Można zrobić lekką zasmażkę lub też roztrzepać 2 łyżeczki mąki w niewielkiej ilości wody i całość zagotować.

Vincent van Gogh. Martwa natura z glinianą miską i ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz