- 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyzki octu balsamico
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki
- 175 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Na oliwie podsmażyć cebulę. Dodać cukier, ocet balsamiczny i smażyć ok. 5 minut, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Boki ciasta delikatnie zagiąć do góry. Na cieście rozłożyć cebulę, posypać fetą, posiekanymi oliwkami i skropić oliwą z oliwek. Piec przez 15 minut, aż ciasto urośnie i się przyrumieni.
Justin Clayton. Czerwone cebule.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz