TARTA Z CZERWONĄ CEBULĄ I FETĄ


  • 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyzki octu balsamico
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki
  • 175 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz do smaku
Rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Na oliwie podsmażyć cebulę. Dodać cukier, ocet balsamiczny i smażyć ok. 5 minut, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Boki ciasta delikatnie zagiąć do góry. Na cieście rozłożyć cebulę, posypać fetą, posiekanymi oliwkami i skropić oliwą z oliwek. Piec przez 15 minut, aż ciasto urośnie i się przyrumieni.


Justin Clayton. Czerwone cebule.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz