WARZYWNY PLACEK Z SEREM


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 10 dag świeżego szpinaku
  • 10-20 dag niedużych pieczarek
  • 2 papryki
  • 8 dużych liści bazylii
  • 1 czerwona cebula pokrojona w półkola
  • 15 dag grubo pokruszonego sera typu feta
Rozgrzej piekarnik do 220 st.C. Ciastem wyłóż prostokątną formę na placek albo okrągłą formę na tartę. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, 2 łyżkami skrop ciasto. Obłuż je kolejno: listkami szpinaku, pokrojonymi w plasterki pieczarkami, paseczkami papryki, cząstkami cebuli i bazylią. Przygotowany placek posyp pokruszonym serem, skrop pozostałą oliwą i piecz 18-20 minut. Pokrój na porcje i podawaj na ciepło.


Pieter Claesz. Martwa natura z orzechami i plackiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz