- 6 dużych, soczystych cytryn
- 20 goździków
- 500 ml wody
- 4 szklanki cukru
- 4 słoiczki po 300 ml
Cytryny należy sparzyć gorącą wodą. Trzy cytryny obieramy ze skórki, samą skórkę wkładamy do garnuszka razem z goździkami i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy 4 szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia. Z trzech cytryn wyciskamy sok i kiedy tylko syrop cukrowy się zagotuje - dodajemy do niego sok. Gotujemy przez 30-40 minut aż część płynu odparuje. Słoiki wyparzamy, pozostałe 3 cytryny kroimy w plasterki i wkładamy do słoiczków. Zalewamy gorącym syropem, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce na całą noc. taka cytrynka jest doskonałym dodatkiem do herbaty lub ciast cytrynowych.
Filippo Napoletano. Gałązka z cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz