- 24 truskawki
- 10 dag czarnych porzeczek na sok
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 5 dag cukru pudru (+ odrobina do posypania)
- 4 cienkie duże naleśniki
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki
- olej do smażenia
- kilka listków świeżej mięty
Zmiksuj porzeczki, sok z limonki i 5 dag cukru. Pośrodku każdego naleśnika ułóż 5 truskawek, skrop je octem balsamicznym, posyp cukrem pudrem i dodaj kawałek skórki z limonki. Ściągnij naleśnik u góry, tworząc sakiewkę, i zepnij brzegi wykałaczką. Usmaż na złoto w głębokim oleju (1-2 minuty). Osącz z nadmiaru tłuszczu, wyjmij wykałaczki. Sakiewki podawaj polane sosem porzeczkowym, udekorowane pozostałymi truskawkami i miętą.
Robert Chailloux. Dzbanek i truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz