SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z TRUSKAWKAMI


  • 24 truskawki
  • 10 dag czarnych porzeczek na sok
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 5 dag cukru pudru (+ odrobina do posypania)
  • 4 cienkie duże naleśniki
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki
  • olej do smażenia
  • kilka listków świeżej mięty
Zmiksuj porzeczki, sok z limonki i 5 dag cukru. Pośrodku każdego naleśnika ułóż 5 truskawek, skrop je octem balsamicznym, posyp cukrem pudrem i dodaj kawałek skórki z limonki. Ściągnij naleśnik u góry, tworząc sakiewkę, i zepnij brzegi wykałaczką. Usmaż na złoto w głębokim oleju (1-2 minuty). Osącz z nadmiaru tłuszczu, wyjmij wykałaczki. Sakiewki podawaj polane sosem porzeczkowym, udekorowane pozostałymi truskawkami i miętą.

Robert Chailloux. Dzbanek i truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz