MAKOWY KRUCHY PLACEK
Na spód:
- 25 dag herbatników lub jakichkolwiek kruchych ciastek
- 6 łyżek masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
Na masę:
- puszka gotowej masy makowej
- 3 białka
- 3 łyżki rodzynek
- łyżka miodu gryczanego
- szklanka grubo siekanych orzechów włoskich
Do posypania:
Ciasta lub herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć je wałkiem. Masło roztopić, dodać do pokruszonych herbatników wraz z cukrem i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem tortownicę wielkości ok. 28 cm. Przygotować masę: ubić sztywną pianę, dodać do maku wraz z orzechami i rodzynkami oraz miodem. Wymieszać. Na spodzie rozłożyć masę makową, pic 30 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz