MAKOWY KRUCHY PLACEK

Na spód:
  • 25 dag herbatników lub jakichkolwiek kruchych ciastek
  • 6 łyżek masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Na masę:
  • puszka gotowej masy makowej
  • 3 białka
  • 3 łyżki rodzynek
  • łyżka miodu gryczanego
  • szklanka grubo siekanych orzechów włoskich
Do posypania:
  • 2 łyżki cukru pudru
Ciasta lub herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć je wałkiem. Masło roztopić, dodać do pokruszonych herbatników wraz z cukrem i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem tortownicę wielkości ok. 28 cm. Przygotować masę: ubić sztywną pianę, dodać do maku wraz z orzechami i rodzynkami oraz miodem. Wymieszać. Na spodzie rozłożyć masę makową, pic 30 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz