RABANADAS


  • 1 bagietka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • cynamon
  • cukier
  • oliwa z oliwek
Cynamon wymieszaj z cukrem w proporcji 1:2. Jajko wymieszaj z mlekiem. Bagietkę pokrój na plastry o grubości 2 centymetrów. Każdą kromkę maczamy w jajku z mlekiem i kładziemy na patelnię z rozgrzaną oliwę. Smażymy chwilę z obu stron, aż grzanki się zarumienią. Następnie zdejmujemy z patelni, obficie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.

Rabanadas, czyli grzanki smażone z cukrem i cynamonem, to popularny deser na północny Portugalii. W zestawie z poranną kawą stanowią idealne portugalskie śniadanie. Rabanadas są także częstym gościem na wigilijnym stole.

Kevin Inman. Bagietka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz