- 1 bagietka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- cynamon
- cukier
- oliwa z oliwek
Cynamon wymieszaj z cukrem w proporcji 1:2. Jajko wymieszaj z mlekiem. Bagietkę pokrój na plastry o grubości 2 centymetrów. Każdą kromkę maczamy w jajku z mlekiem i kładziemy na patelnię z rozgrzaną oliwę. Smażymy chwilę z obu stron, aż grzanki się zarumienią. Następnie zdejmujemy z patelni, obficie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.
Rabanadas,
czyli grzanki smażone z cukrem i cynamonem, to popularny deser na północny
Portugalii. W zestawie z poranną kawą stanowią idealne portugalskie śniadanie.
Rabanadas są także częstym gościem na wigilijnym stole.
Kevin Inman. Bagietka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz