SŁODKA MARYNATA Z GRUSZEK

  • gruszki
na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 70 dag cukru
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
  • szczypta soli
przyprawy:
  • goździki
  • cynamon
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca
  • skórka cytrynowa
Do marynaty wybieramy gruszki twarde, dojrzałe. Gruszki obrać, małe pozostawić w całości, większe przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki włożyć do wody, obgotować, aby nieco zmiękły. Przygotować zalewę zagotowując wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do każdego słoja wlać do 1/3 wysokości gorącą zalewę, układać obgotowane gruszki. Na wierzch włożyć przyprawy, jeżeli trzeba - uzupełnić ilość zalewy, by gruszki były przykryte. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji (na około 20 minut). Przy słojach mniejszych niż 1 litr pasteryzacja powinna trwać krócej.

Roger Berger. Gruszki i porcelanowa miska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz