na zalewę:
- 1 litr wody
- 70 dag cukru
- łyżeczka kwasku cytrynowego
- szczypta soli
przyprawy:
- goździki
- cynamon
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- gorczyca
- skórka cytrynowa
Do marynaty wybieramy gruszki twarde, dojrzałe. Gruszki obrać, małe pozostawić w całości, większe przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki włożyć do wody, obgotować, aby nieco zmiękły. Przygotować zalewę zagotowując wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do każdego słoja wlać do 1/3 wysokości gorącą zalewę, układać obgotowane gruszki. Na wierzch włożyć przyprawy, jeżeli trzeba - uzupełnić ilość zalewy, by gruszki były przykryte. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji (na około 20 minut). Przy słojach mniejszych niż 1 litr pasteryzacja powinna trwać krócej.
Roger Berger. Gruszki i porcelanowa miska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz