Ziarna bobu zrobiły karierę już w zamierzchłej przeszłości. Pliniusz Starszy pisze, że wśród roślin strączkowych, w antycznym Rzymie "największym poważaniem cieszył się bób". Przypisywano mu właściwości powodzenia płciowego.
W średniowieczu w wielu krajach w noworocznym cieście zapiekano bób i wybierano króla bobowego; tak samo, jak w naszych czasach króla migdałowego.
Bób jest tanim źródłem białka, cieszy się szczególnym powodzeniem u mieszkańców wybrzeży śródziemnomorskich, w naszym kraju też jest lubiany i spożywany. Dużo sprzedaje się go w sklepach i na bazarach. Bób wskazany jest, jako składnik pożywienia dla osób cierpiących na wątrobę, nerki. Nie powinien być spożywany przez cierpiących na podagrę, starsze osoby i prowadzące siedzący tryb życia.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz