Czy bób zasłużył na uznanie?

Ziarna bobu zrobiły karierę już w zamierzchłej przeszłości. Pliniusz Starszy pisze, że wśród roślin strączkowych, w antycznym Rzymie "największym poważaniem cieszył się bób". Przypisywano mu właściwości powodzenia płciowego.
W średniowieczu w wielu krajach w noworocznym cieście zapiekano bób i wybierano króla bobowego; tak samo, jak w naszych czasach króla migdałowego.
Bób jest tanim źródłem białka, cieszy się szczególnym powodzeniem u mieszkańców wybrzeży śródziemnomorskich, w naszym kraju też jest lubiany i spożywany. Dużo sprzedaje się go w sklepach i na bazarach. Bób wskazany jest, jako składnik pożywienia dla osób cierpiących na wątrobę, nerki. Nie powinien być spożywany przez cierpiących na podagrę, starsze osoby i prowadzące siedzący tryb życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz