- rozwałkowane ciasto francuskie
- jajko do posmarowania pasztecików
farsz:
- 25 dag świeżych liści szpinaku
- 35 dag fileta z łososia
- 1 łyżka posiekanego koperku
- po 1 łyżce oliwy i soku z cytryny
- pieprz i sól
Szpinak zblanszować, odcedzić. Łososia pokroić na paski, posypać pieprzem, solą, koperkiem, skropić sokiem z cytryny, schłodzić. Rozmrożone ciasto pokroić na kawałki. Każdy przykryć szpinakiem (zostawiając wolne boki ciasta), na nim ułożyć po 1-2 kawałki łososia. Zrolować, ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i upiec na rumiano (około 25 minut) w 220 st.C.
PS.
Usuwanie plam ze szpinaku: pocierać zabrudzone miejsce surowym ziemniakiem.
Clara Peeters. Martwa natura z oliwkami i pasztetem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz