PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM



  • rozwałkowane ciasto francuskie
  • jajko do posmarowania pasztecików
farsz:
  • 25 dag świeżych liści szpinaku
  • 35 dag fileta z łososia
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • po 1 łyżce oliwy i soku z cytryny
  • pieprz i sól
Szpinak zblanszować, odcedzić. Łososia pokroić na paski, posypać pieprzem, solą, koperkiem, skropić sokiem z cytryny, schłodzić. Rozmrożone ciasto pokroić na kawałki. Każdy przykryć szpinakiem (zostawiając wolne boki ciasta), na nim ułożyć po 1-2 kawałki łososia. Zrolować, ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i upiec na rumiano (około 25 minut) w 220 st.C.

PS. 
Usuwanie plam ze szpinaku: pocierać zabrudzone miejsce surowym ziemniakiem.

Clara Peeters. Martwa natura z oliwkami i pasztetem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz