SAŁATKA Z SAŁATĄ LODOWĄ, MIĘTĄ I BAZYLIĄ


  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 dojrzałe pomidory
  • po 1/2 pęczka bazylii i mięty
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
Sałatę opłucz, otrząśnij dokładnie z wody, porwij na kawałki. Obraną cebulę i seler potnij w plasterki. Pomidory pokrój w kostkę. Bazylię i miętę opłucz, osusz, posiekaj. Składniki sałatki wymieszaj w misce. Oliwę utrzyj z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu, cukru. Polej sosem sałatkę.

Jarosław Jędrzejewski. Opowieści starej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz