ZAPIEKANKA Z SOCZEWICY I PIECZAREK

  • 3 torebki zielonej soczewicy
  • 2 duże cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • kawałek żółtego sera
  • 4-5 łyżek masła
  • sól, pieprz
  • ew. sos czosnkowo-jogurtowy
Ugotuj soczewicę. Pokrój cebulę w piórka, zeszklij na łyżce masła. Pieczarki podsmaż na łyżce masła, zdejmij z ognia, gdy odparuje sok, który puszczą. Cukinię pokrój w półplasterki i podduś na łyżce masła. Wymieszaj podsmażone składniki z ugotowaną, osączoną soczewicą, posól i popieprz, przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej pozostałym masłem. Posyp startym serem, zapiekaj w temperaturze 220 st,C, aż ser się stopi i przyrumieni. Możesz podać z sosem czosnkowo-jogurtowym.

W. Story. Dzbanek i pieczarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz