- 40 dag razowego makaronu (żytniego)
sos kalafiorowy:
- 50 dag kalafiora
- 10 dag cebuli
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
- gałka muszkatołowa
- mielony kminek
- majeranek
- sól, pieprz
Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować przez około 5 minut i odcedzić. Kalafior opłukać i podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do gorącego bulionu dodać kalafior i cebulę. Razem gotować pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut od momentu zagotowania się. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do bulionu z kalafiorem i cebulą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Na talerzach rozłożyć razowy makaron i polać kalafiorowym sosem. Podane składniki wystarczą na 4 porcje. Jest to danie dietetyczne. danie dla diabetyków i osób będących na diecie rozdzielnej.
Luiz Melendez. Martwa natura z kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz