MAKARON W KALAFIOROWYM SOSIE


  • 40 dag razowego makaronu (żytniego)
sos kalafiorowy:

  • 50 dag kalafiora
  • 10 dag cebuli
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • mielony kminek
  • majeranek
  • sól, pieprz
Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować przez około 5 minut i odcedzić. Kalafior opłukać i podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do gorącego bulionu dodać kalafior i cebulę. Razem gotować pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut od momentu zagotowania się. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do bulionu z kalafiorem i cebulą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Na talerzach rozłożyć razowy makaron i polać kalafiorowym sosem. Podane składniki wystarczą na 4 porcje. Jest to danie dietetyczne. danie dla diabetyków i osób będących na diecie rozdzielnej.

Luiz Melendez. Martwa natura z kalafiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz