ZIELONA CEBULKA

Jest jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C. Zawiera też związki żelaza, potas, wapń, fosfor, szereg soli mineralnych. Cebula jest znana ludzkości od dawna. Opowiada się, że warstwowa budowa posłużyła jako model Wszechświata, według poglądów starożytnych złożonego z kolejnych, otaczających poprzednie "sfer niebieskich". W średniowieczu wierzono, że chroni ona przed ciosami miecza i halabardy, przed grotami strzał. Spożywano ją w wielkiej ilości w Grecji i Rzymie. Uważano, że podawanie jej żołnierzom umacnia ich siłę i odwagę. Słowianie stosowali ją jako lek na wiele chorób.
Teraz, w maju, zielona cebulka jest najsmaczniejsza, jedzmy więc ją jak najczęściej. Świeża bułeczka z masłem i cebulką, twarożek, surówki i sałatki - samo zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz