SŁODKA ZUPA Z BAMBUSEM

Pędy bambusa są nieodzownym składnikiem kuchni japońskiej. Delikatne, słodkawe i chrupkie świetnie nadają się do sałatek, dań duszonych i smażonych.

Świeże pędy, słodkie i bardzo chrupiące, są prawie nie do zdobycia w Europie - bardzo delikatne, łatwo ulegają uszkodzeniu podczas transportu. Dobrą alternatywą mogą być pędy bambusa w zalewie, sprzedawane w puszkach lub słoikach. Najlepiej kupować je w całości, a nie pokrojone w małe kawałki, gdyż te są mniej aromatyczne.

SŁODKA ZUPA Z BAMBUSEM


  • 3 szklanki wody
  • ok. 80 ml sosu sojowego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 4-5 łyżeczek sosu rybnego
  • 6 jaj na twardo
  • puszka pędów bambusa
  • kostka wołowa rosołowa
Zagotowujemy 3 szklanki wody. Wlewamy sos sojowy i dodajemy kostkę rosołową. Dodajemy cukier, pilnując by zupa nie była zbyt słodka. Wlewamy sos rybny i wkładamy jajka. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie wkładamy do zupy pędy bambusa. Gotujemy ok. 30 minut. Podajemy z ryżem.


Asia Szmerdt. Pęd zielonego bambusa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz