PIEROGI Z RABARBAREM

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jako
  • 1 łyżka oleju
  • przegotowana letnia woda
farsz:

  • 25 dag rabarbaru (waga po obraniu)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
dodatkowo:

  • masło
  • bułka tarta
Do mąki pszennej dodać jajko, olej i wymieszać razem widelcem dolewając przegotowaną letnią wodę (tyle ile pochłonie mąka pszenna, około 1/2-3/4 szklanki). Zagnieść ciasto, nakryć miską aby nie wyschło. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Każdą łodygę przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać cukier, bułkę tartą i razem wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać kubkiem krążki (można też szklanką, wtedy będą mniejsze). Na każdy krążek ciasta położyć około 2 łyżeczki rabarbaru. Pierogi skleić palcami, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy wypłyną, chwilkę pogotować i wyciągnąć łyżką cedzakową na talerze. Polać je roztopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą i podawać na ciepło.

Archibald McGlashan. Koszyk z rabarbarem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz