ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jako
- 1 łyżka oleju
- przegotowana letnia woda
farsz:
- 25 dag rabarbaru (waga po obraniu)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
dodatkowo:
Do mąki pszennej dodać jajko, olej i wymieszać razem widelcem dolewając przegotowaną letnią wodę (tyle ile pochłonie mąka pszenna, około 1/2-3/4 szklanki). Zagnieść ciasto, nakryć miską aby nie wyschło. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Każdą łodygę przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać cukier, bułkę tartą i razem wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać kubkiem krążki (można też szklanką, wtedy będą mniejsze). Na każdy krążek ciasta położyć około 2 łyżeczki rabarbaru. Pierogi skleić palcami, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy wypłyną, chwilkę pogotować i wyciągnąć łyżką cedzakową na talerze. Polać je roztopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą i podawać na ciepło.
Archibald McGlashan. Koszyk z rabarbarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz