NALEŚNIKI Z SEREM ZAPIEKANE W ŚMIETANIE

ciasto:

  • 1/2 litra mleka
  • 2-3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • sól
farsz:

  • 800 g sera białego
  • 3-4 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatki:

  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • płatki migdałów
  • cukier trzcinowy do posypania
W większym naczyniu ubijamy jajka, dodajemy (ciągle ubijając) mleko na przemian z mąką. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Topimy masło i dodajemy do ciasta, trochę solimy i mieszamy. Odstawiamy na godzinę (można krócej, a można też do następnego dnia). Smażymy naleśniki. Ser mielimy lub dobrze rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtka i cukry, mieszamy. Naleśniki napełniamy farszem i układamy jeden przy drugim w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy śmietanką, posypujemy cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 175 st.C.

Roman Laufer. Naleśniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz