PLACKI SEROWE Z WIŚNIOWYM SOSEM


  • 250 g białego sera kremowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • cukier waniliowy
sos wiśniowy:

  • 200 g wiśni
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki żel-fiksu
Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, żeby puściły sok (nawet na całą noc). Przecedź do rondelka i zagotuj z żel-fiksem. Poczekaj, aż lekko zgęstnieje. Ser utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubij pianę, delikatnie wymieszaj z resztą ciasta. Na rozgrzanej patelni smaż małe placki, nakładając ciasto łyżką. Podawaj z sosem wiśniowym.

Jan Bogaerts. Wiśnie i zielony dzbanek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz