- 250 g białego sera kremowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mleka
- cukier waniliowy
sos wiśniowy:
- 200 g wiśni
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki żel-fiksu
Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, żeby puściły sok (nawet na całą noc). Przecedź do rondelka i zagotuj z żel-fiksem. Poczekaj, aż lekko zgęstnieje. Ser utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubij pianę, delikatnie wymieszaj z resztą ciasta. Na rozgrzanej patelni smaż małe placki, nakładając ciasto łyżką. Podawaj z sosem wiśniowym.
Jan Bogaerts. Wiśnie i zielony dzbanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz