PIWNA ZUPA Z DORTMUNDU


  • 6-8 kostek cukru
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
  • 1 litr piwa typu lager
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cynamon mielony
Kawałki cytryny natrzyj cukrem. Piwo zagotuj w garnku wraz z laską cynamonu, goździkami i cukrem. Dodaj szczyptę soli. Zmieszaj mąkę z 1/4 szklanki wody i dodaj do piwa, by zgęścić mieszankę. Kiedy zupa zgęstnieje zmniejsz ogień, odczekaj chwilę i wbij 4 żółtka. Zostaw garnek na małym ogniu - pamiętaj, nie wolno doprowadzać zupy do wrzenia, gdyż jajka się zetną. Białka roztrzep z 1 łyżką cukru pudru - białko powinno być sztywne, ale nie "suche". Do garnka z gotującą się wodą umieszczaj po jednej łyżce białka i czekaj, aż się zetnie. Gdy "kluski" będą gotowe wyławiaj je łyżką cedzakową. Z zupy wyłów cynamon i goździki i nalewaj na talerz. Na wierzch ułóż białkowe kluski i posyp je cynamonem.

Carol Carmichael. Martwa natura z jabłkiem i piwem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz