SAŁATKA Z LIŚĆMI RZODKIEWEK

  • 1 krucha sałata
  • garść roszponki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 opakowanie kiełków rzodkiewki (50 g)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały oscypek
  • 2 kiszone lub małosolne ogórki
  • masło
  • świeże pieczywo
  • ew. sól
Sałatę, roszponkę i rzodkiewki wraz z liśćmi dokładnie umyj i osusz. Liście sałaty i rzodkiewki porwij na mniejsze kawałki, liście roszponki pozostaw w całości. Rzodkiewki pokrój w plasterki. Ogórki i oscypek pokrój w niedużą kostkę. Kiełki przepłucz w letniej wodzie. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź. W szklanej misce wymieszaj wszystkie składniki i skrop je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Możesz posolić do smaku. Podawaj z kromkami świeżego pieczywa posmarowanego masłem.


Karol Turski. Rzodkiewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz