- 1 krucha sałata
- garść roszponki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki (50 g)
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały oscypek
- 2 kiszone lub małosolne ogórki
- masło
- świeże pieczywo
- ew. sól
Sałatę, roszponkę i rzodkiewki wraz z liśćmi dokładnie umyj i osusz. Liście sałaty i rzodkiewki porwij na mniejsze kawałki, liście roszponki pozostaw w całości. Rzodkiewki pokrój w plasterki. Ogórki i oscypek pokrój w niedużą kostkę. Kiełki przepłucz w letniej wodzie. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź. W szklanej misce wymieszaj wszystkie składniki i skrop je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Możesz posolić do smaku. Podawaj z kromkami świeżego pieczywa posmarowanego masłem.
Karol Turski. Rzodkiewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz