- 250 g słodkiego twarożku
- 4 jajka
- 50 g rodzynek rumowych
- 50 g migdałów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka startej skórki z cytryny lub 1 opakowanie proszku cytrynowego
- 1 łyżka cynamonu
- nieco likieru Maraschino lub innego słodkiego likieru
- 100 g wiśni bez pestek
- 250 g makaronu typu kolanka (ugotowanego na "chrupko")
- cukier do smaku
- masło lub margaryna do wysmarowania formy i do obłożenia sufletu
- tarta bułka do posypania formy
sos:
- 250 g malin
- nieco winiaku
- 3 kulki lodów malinowych
- 1 filiżanka bitej śmietany
- listki melisy oraz maliny do przybrania
Tymczasem maliny przygotowane na sos pokropić winiakiem i jeśli były mrożone - odstawić do rozmrożenia.
Delikatnie przetrzeć maliny przez gęste sito, używając do tego drewnianej łyżki. Lody nieco rozmrozić, rozgnieść widelcem i dodać do przetartego musu malinowego. Dodać bitą śmietanę i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki do piany. Na krótko włożyć masę ponownie do zamrażalnika, tak aby przy podaniu sos był lekko mrożony. Przed podaniem suflet polać malinowym sosem i przybrać kilkoma malinami oraz listkami melisy.
Eloise Harriet Stannard. Koszyk z malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz