MAKARONOWY SUFLET Z SEREM I MALINAMI

proporcje dla 4 osób
  • 250 g słodkiego twarożku
  • 4 jajka
  • 50 g rodzynek rumowych
  • 50 g migdałów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny lub 1 opakowanie proszku cytrynowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • nieco likieru Maraschino lub innego słodkiego likieru
  • 100 g wiśni bez pestek
  • 250 g makaronu typu kolanka (ugotowanego na "chrupko")
  • cukier do smaku
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy i do obłożenia sufletu
  • tarta bułka do posypania formy
sos:
  • 250 g malin
  • nieco winiaku
  • 3 kulki lodów malinowych
  • 1 filiżanka bitej śmietany
  • listki melisy oraz maliny do przybrania
W miseczce utrzeć na gładką masę serek z jajkami, a następnie wymieszać z tym rodzynki, migdały (w płatkach), cukier waniliowy, skórkę cytrynową i cynamon. Masę serową wymieszać z likierem, wiśniami i makaronem. Formę na suflety wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i napełnić ją przygotowaną masą. Na wierzchu ułożyć płatki masła i przez około 15 minut piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.
Tymczasem maliny przygotowane na sos pokropić winiakiem i jeśli były mrożone - odstawić do rozmrożenia.
Delikatnie przetrzeć maliny przez gęste sito, używając do tego drewnianej łyżki. Lody nieco rozmrozić, rozgnieść widelcem i dodać do przetartego musu malinowego. Dodać bitą śmietanę i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki do piany. Na krótko włożyć masę ponownie do zamrażalnika, tak aby przy podaniu sos był lekko mrożony. Przed podaniem suflet polać malinowym sosem i przybrać kilkoma malinami oraz listkami melisy.

Eloise Harriet Stannard. Koszyk z malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz