- 2 czerwone papryki
- 2 cebulki szalotki
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina
- 1/4 wywaru rybnego (gotowy z proszku lub przygotowany w domu z wygotowanych resztek rybnych oraz ości)
- 1/4 ubitej śmietany
- 1 łyżka śmietany kremowej
- sól, ziele angielskie
- 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki
- 60 g masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 600 g filetów z dowolnej ryby morskiej
- sól, mąka do obtoczenia medalionów
- 250 g zielonego makarony wstążki (tagietelle verdi)
Rybę posolić, obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na gorącej oliwie z oliwek. Po 2-3 minutach oliwę odlać a rybę smażyć do miękkości na pozostałej porcji masła.
Zielony makaron ugotować w sporej ilości osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. Gdy nie będzie jeszcze zbyt miękki zahartować, przecedzić i pozostawić do ocieknięcia. Na talerzach ułożyć makaron w kształcie wianuszków, na środek nałożyć sos paprykowy oraz medaliony rybne. Udekorować rombami wyciętymi z papryki.
Jan Szancenbach. Ryba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz