RYBNE MEDALIONY Z MAKARONEM

- proporcje na cztery osoby:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebulki szalotki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wina
  • 1/4 wywaru rybnego (gotowy z proszku lub przygotowany w domu z wygotowanych resztek rybnych oraz ości)
  • 1/4 ubitej śmietany
  • 1 łyżka śmietany kremowej
  • sól, ziele angielskie
oraz:

  • 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki
  • 60 g masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g filetów z dowolnej ryby morskiej
  • sól, mąka do obtoczenia medalionów
  • 250 g zielonego makarony wstążki (tagietelle verdi)
Z obu strąków czerwonej papryki usunąć gniazdka, paprykę umyć i pokroić w małe kawałeczki. Szalotkę pokroić i razem z papryką dusić na maśle (25 g) i oliwie z oliwek. Dolać wina i wywaru rybnego i gotować delikatnie przez 15 minut. Dodać ubitą śmietanę, zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Ubić z dodatkiem kremowej śmietany oraz pozostałej porcji masła. Doprawić solą i zielem angielskim. Obie połówki papryki umyć, oczyścić i pokroić w drobne romby. Paprykę polać wrzącą wodą i dusić na rozgrzanym maśle (30 g). Rybę umyć, dokładnie osuszyć ściereczką i pokroić, tworząc 12 porcji.
Rybę posolić, obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na gorącej oliwie z oliwek. Po 2-3 minutach oliwę odlać a rybę smażyć do miękkości na pozostałej porcji masła.
Zielony makaron ugotować w sporej ilości osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. Gdy nie będzie jeszcze zbyt miękki zahartować, przecedzić i pozostawić do ocieknięcia. Na talerzach ułożyć makaron w kształcie wianuszków, na środek nałożyć sos paprykowy oraz medaliony rybne. Udekorować rombami wyciętymi z papryki.

Jan Szancenbach. Ryba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz