ŁOSOŚ Z CZERWONYM SOSEM CURRY


  • 8 miniaturowych kapust bok choy
  • 4 dzwonka z łososia
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 450 ml niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżki sosu rybnego
  • 2-3 łyżki soku z limonki
Ugotuj kapustę w osolonej wodzie. Trwa to około 2 minut. Osącz i odstaw. Rozgrzej w głębokim rondlu dwie łyżeczki oleju, pastę curry, podgrzewaj 30 sekund. Wlej mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową i cukier. Gotuj, aż zgęstnieje, a jej objętość zmniejszy się do 1 szklanki. Około 5 minut. Dodaj sok z limonki i łyżkę sosu rybnego, wymieszaj i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Łososia oprósz solą i pieprzem, przełóż do rondla. Smaż po dwie minuty z każdej strony. Przełóż łososia do brytfanki, do piekarnika i piecz aż ryba nie będzie już przezroczysta (około 6 minut). Rozgrzej w rondlu resztę oleju, włóż kapustę i smaż przez 4 minuty. Skrop resztą sosu rybnego. Podgrzej ponownie sos curry. Wlej na talerze, pośrodku ułóż ryby i porcje kapusty.

Luis Melendez. Martwa natura z łososiem, cytryną i trzema naczyniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz