TURECKA ZUPA Z SOCZEWICY


  • 1 litr bulionu
  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pół cytryny (pokrojonej w plasterki)
Stop masło w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Powoli wlewaj zimny bulion. Dodaj soczewicę i pokrojone w małą kostkę marchewki, posól, gotuj 40 minut. Zupę przetrzyj przez gęste sitko, gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Tureckie zupy są przeważnie dość łagodne w smaku, często przyprawia się je dopiero na stole, bezpośrednio przed podaniem. Zupa może, podobnie jak u nas, rozpoczynać posiłek, ale często też podawana jest tuż przed deserem, po wszystkich innych daniach.

Maurycy Gottlieb. Portret mężczyzny w tureckiej czapce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz